Jackie Chan

Jackie Chan

1954. április 7.-én, a kínai naptár szerint a Ló évében született, és a Kong-sang nevet kapta (ami azt jelenti: „Hong Kongban született”). Szülei – Charles és Lee Lee Chan – a Népi Kínából, Shandongból menekültek a szabad világot jelentő Hong Kongba. Ez a városállam az ötvenes években nyugtalan, kemény hely volt.
A Chan-család a társadalom legaljára került. Jackie szülei nem sokkal érkezésük után állást kaptak a hong kongi francia nagykövetségen. Apja lett a ház ezermestere és szakácsa, anyja pedig a házvezetőnője.

Jackie nyughatatlan, verekedős, utcagyerekként élte fiatal éveit. Mint minden kínai ő is tanult kung-fuzni. Szeretett verekedni, de csak ha győzött. Ez volt második kedvenc időtöltése – az első az evés.

Nan Hua a környék legjobb iskolája volt. Ide kezdett járni Jackie… nem nagy örömmel. Csak a tornaórákat szerette. Az év végén tanára megmondta szüleinek, hogy újra kell járnia az első osztályt. Szülei kivették az iskolából, ő pedig hálából halálra idegesítette őket. Így ért véget tudományos karrierje. Hogy fegyelemre tanítsák és, hogy valamiféle mesterségbeli tudásra tegyen szert, beíratták Yu Jim-yuen Kínai Színjátszó Tanodájába. Ekkor még csak hét éves volt. Az iskola tradícióinak megfelelően új nevet kapott: Yuen Lou. (a Yuen nevet a mestere után kapta) Ez alatt apja Ausztráliában kapott állást. Jackie a tanodában maradt. Nem volt menekvés a kemény edzések elől. De nem csak tréningekbol állt a tananyag. A növendékek tanultak kun-fut, arcfestést, a kellékek, fegyverek, operajelmezek használatát, énekelni és még sok érdekes dolgot. Feladataik közé tartozott az iskola tisztántartása is. Nagyon puritán, mostoha körülmények között éltek. A földön aludtak, a kisebbek ki voltak téve nagyobb, idősebb társaik szeszélyeiknek. Jackie-t is sok megaláztatás érte. Iskolatársai közé tartozott Yuen Lung, akit ma Samo Hung néven ismer a filmipar, vagy Yuen Biao aki szintén neves akció-színész lett.
Egyszer a mester elvitte a tanítványait, a vidámparkban működő színházba. Később már rendszeresen felléptek ott. Ez bevételt jelentett a tanodának. Mikor édesanyja végleg elhagyta Hong-Kongot, Jackie-t mestere örökbe fogadta. Ez semmi jót nem jelentett számára. Példát kellett mutatnia mindenben és kétszer annyi büntetést kapott mint társai. Beválasztották egy társulatba, hat másik növendékkel együtt. Ők lettek a „Hét Kicsi Szerencsemanó”. Tagjai: Yuen Lou (Jackie Chan), Yuen Lung (Samo Hung), Yuen Kwai (Corey Yuen későbbi akciórendező), Yuen Tai, Yuen Wah, Yuen Mo, Yuen Biao (ma akciószínész Hollywoodban). A kínai opera népszerűsége csökkent, az akciófilmeké pedig nőtt. Kung-fu filmekben statisztáltak és kaszkadőr szerepeket vállaltak. Beleszeretett egy operaszínész lányba, de a kapcsolat végül megszakadt…és Jackie szíve is.
Tíz évet töltött az iskolában, a „mester poklában”. Jackie nemzedéke az utolsó, amely még a hagyományos kínai operán nevelkedett. A filmgyárak megteltek jól képzett opera előadókkal. Nagyon nehéz volt munkát kapnia. Kilépett a tanodából és a saját lábára állt. Ekkor tizenhét éves volt. Szülei már Ausztráliában éltek. Jackie - apja ellenvetése ellenére - Hong-Kongban maradt. Szülei vettek neki egy lakást. Volt már hová mennie. Ez volt az első saját otthona.
Véletlenül összefutott Samoval, aki jóban volt egy kaszkadőr-koordinátorral.
Ezt a kapcsolatát felhasználva szerzett állást Jackienek is. Egy hónappal később felbukkant Yuen Biao is, aki korábban a mesterrel Amerikába utazott. Most visszatért mert kudarcot vallott Hollywoodban. Ettől kezdve összetartottak.
1970-ben Raymond Chow egy filmes család vezetője, kivált és önálló céget alapított. Ez a ma is működő Golden Harvest.(harvest-termés) Nagyot kellett alkotniuk ahhoz, hogy felfigyeljen a filmes világ. Itt tűnt fel egy nagyon tehetséges, amerikai születésű kínai. A neve Bruce Lee (kantoni neve: Lee Siu Lung – Kis Sárkány Lee) Alkalmazása áttörést hozott a hong-kongi filmiparba. Első filmje a Lo Wei által rendezett „Nagyfőnök” nagy siker volt. Jackie barátaival megnézte a filmet. Utálni akarták de ez nem sikerült…megszerették. A filmben minden benne volt ami az eddig forgatott filmekből hiányzott. Samo a Golden Harwesthez szerződött, mint kaszkadőr-koordinátor. Sikerült Jackienek állást szerezni Bruce Lee egyik filmjében a „Tomboló Ököl”-ben. Ebben a filmben figyelt fel rá Willie Chan, a Cathay Organization egyik vezetője.
Jackie neki köszönheti, hogy később szupersztárrá vált.
Szerződést kapott egy Da Di nevü cégtől. Ez egy „sufni stúdió” volt. Első munkájuk megbukott. Majd a második és a harmadik is. Végül elvesztette állását és elfogyott a pénze. Döntött, szüleihez utazik Ausztráliába.
A gép leszállt Sydneyben. A szülei viszont Canberrában laktak. Nagy nehezen azért hazajutott. 19 éves volt ekkor. Megkapta az ausztrál állampolgárságot, nem beszélt angolul, idegen volt számára a kultúra – de ez lett az új otthona.
Hat hónap tétlenség után visszatért Hong-Kongba.
Samo szerzett neki ismét munkát egy újonc rendezőnél, akinek a neve John Woo.
Woo profi rendezőnek bizonyult. 1973-ben meghalt Bruce Lee. Ez nagy csapás volt a Golden Harvest számára. Csökkent a kereslet az akciófilmek iránt. Ez a vígjátékok kora volt.
Visszatért Ausztráliába és beiratkozott egy angoltanfolyamra. Az iskolát otthagyta és építőmunkás lett…az építkezésen nem kellett beszélni. Itt ragadt rá a „Jackie” név. Ez a munka – érthetően – nem sok örömet szerzett neki. Elhatározta, hogy ismét visszatér Hong-Kongba.
Egy esküvőn - ahol mint testőr dolgozott - ismét találkozott Willie Channal a Cathay Organization vezetőjével, aki később szerepet ajánlott a John Woo által rendezett „Új Tomboló Ököl” című filmben. A film nem lett kimondottan kasszasiker…
Ezt még több mérsékelt színvonalú és sikerű film követte.
Ng See-yuen által 1978-ban rendezett „Kígyó a Sas árnyékában” című filmje túlszárnyalta Bruce Lee sikereit. A Seasonal studióban kapott szerződést.
Első rendezése a „Rettenthetetlen hiéna” volt. Ezt még néhány olyan film követte, mint a „Részeges mester”. Nem volt megelégedve főnökével Lo Wei-el. Nem tetszett a rendezési stílusa. Arra az elhatározásra jutott, hogy máshol kell tudását kamatoztatnia, ahol több beleszólása van a rendezésbe.
Otthagyta főnökét, Lo Weit, és szerződést kötött a Golden Harvestel. (Lo Wei időközben kivált és megalapította a Lo Wei Productions nevű céget.) Új filmbe kezdett. A címe: „Az ifjú mester”.
Lo Wei alvilági kapcsolatai, a Triádok rávették, hogy dolgozzon újra régi főnökének. Elkezdték forgatni az „Akciófilm”-et, pontosabban úgy tettek mintha forgatták volna. Megszökött a Triádok elől Los Angelesbe.
Itt forgatta a „Nagy bunyó”-t és az „Ágyúgolyó futam”-ot. Az utóbbi Amerikában nagy siker lett, de Hong-Kongban megbukott. Hazarepült, majd új film forgatásába kezdett ez volt „A szerelmes ifjú mester”. A filmet egy évig forgatták és sokba került. Felújította kapcsolatát Theresaval, Kína legnépszerőbb énekesnõjével. Ez a szerelem sem tartott sokáig.
Új filmbe kezdett, egy akcióvígjátékba. A „Győztesek és vesztesek” nagy sikert aratott.
Megismerkedett egy tajvani színésznővel, Lin Feng-jiaóval. 1983-ban titokban összeházasodtak Los Angelesben. Egy japán lap nyilvánosságra hozta ezt az eseményt. Ennek hatására egy lány Japánban a metró alá ugrott és meghalt. Egy másik pedig a produceri irodában mérgezte meg magát. Csak a gyors orvosi segítségnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét.
’84-ben megszületett fia Jackson.

Jackie Chan – más színészekkel ellentétben – azóta is feleségével él. Hó 2007-06-02 s ugyan annyit tőlük távol, forgatással. Talán ez a jó házasság titka…
Filmjeiben nem a szuperhőst alakítja. Mindig megverik, de a végén egy kis szerencsével győz. Amerikai kollégáival ellentétben nem játszik tömeggyilkost. A hősök akiket megformál nem tökéletesek, hanem esendőek.
A küzdelmek jól koreografáltak, igazi műalkotások. A veszélyes effekteknél nem használ dublőrt, sem kamera trükköt. Többször megsérült, súlyosan is.
Az „Istenek fegyverzete” forgatásán betört a koponyája. Hat hétig feküdt kórházban. Felépült és befejezte a filmet, ami természetesen kasszasiker lett.

 

1997-ben Hong-Kong újra egyesült Kínával.
A Golden Harvest régi stúdiója eltünt. A hely ahol Bruce Lee, Jackie Chan, és még sokan mások karrierje kezdődött már nem létezik. Jackie befutott Hollywoodban is. Még mindig a Golden Harvestnek dolgozik. Sorozatban készülnek filmjei, a harcművészetet kedvelők örömére.


Jackie Chan


 

Filmográfia:

1962 Big and Little Wong Tin-Bar
1963 The Love Eternal
1964 The Story of Qui Xiang Lin
1966 Come Drink with Me
1969 A Touch of Zen
1971 Fist of Fury
1971 The Little Tiger of Canton
1971 The Heroine
1972 Police Woman
1972 Hapkido
1973 Not Scared to Die
1973 Enter the Dragon
1973 The Young Dragons
1974 Golden Lotus
1975 The Himalayan
1975 All in the Family
1975 The Dragon Tamers
1976 Hand of Death
1976 New Fist of Fury
1976 Shaolin Wooden Men
1976 Dance of Death
1977 Iron Fisted Monk
1977 Killer Meteor
1977 To Kill with Intrigue
1978 Snake and Crane Arts of Shaolin
1978 Half a Loaf of Kung Fu
1978 Magnificent Bodyguards
1978 Spiritual Kung Fu
1978 Dragon Fist
1978 Snake in the Eagle's Shadow
1978 Drunken Master
1979 Fearless Hyena
1979 The 36 Crazy Fists
1979 The Odd Couple
1980 Fearless Hyena II
1980 The Young Master
1980 Battle Creek Brawl
1980 Cannonball Run
1982 Dragon Lord
1982 Fantasy Mission Force
1982 Ninja Wars
1983 Winners and Sinners
1983 Cannonball Run II
1984 Project A
1984 Wheels on Meals
1984 Two in a Black Belt
1985 My Lucky Stars
1985 Twinkle, Twinkle, Lucky Stars
1985 Pom Pom
1985 The Protector
1985 Heart of Dragon
1985 Police Story
1986 Armour of God
1986 Naughty Boys
1987 Project A II
1987 I am Sorry
1987 Dragons Forever
1988 Police Story II
1988 Rouge
1989 Inspector Wears Skirts
1989 Inspector Wears Skirts II
1989 Outlaw Brothers
1997 Miracles: Mr. Canton and Lady Rose
1990 Stagedoor Johnny
1990 Armour of God II: Operation Condor
1991 Island of Fire
1991 Twin Dragons
1991 A Kid from Tibet
1992 Police Story III: Supercop
1992 Once Upon a Time in China II
1993 Actress
1993 City Hunter
1993 Project S
1993 Crime Story
1994 Drunken Master II
1994 Rumble in the Bronx
1995 Thunderbolt
1996 Police Story IV: First Strike
1997 Mr. Nice Guy
1997 Burn Hollywood Burn
1998 Who Am I?
1998 Rush Hour
2000 Shanghai Noon
2000 The Accidental Spy
2002 The Tuxedo
2003 Shanghai Knights
2003 Vampire Effect
2003 The Medallion
2004 Around the World in 80 Days
2004 Police Story 5

 

THE ACCIDENTAL SPY

 


 

Forrás:

Jackie Chan & Jeff Yang: Íme Jackie Chan - akciófilm az életem (1999)

www.fightmaster.com

 

 

SL

Módosítva: 2007-06-02