HOME

Miyamoto Musashi

 

Japán legnagyobb kardmestere, Myamoto Musashi, 1584-ben (?) született Ohara (Miyamoto) városban. Eredeti neve Shinmen Takezo volt. Édesanyja Omasa, nem sokkal a szülés után meghalt. Rokona, Yoshiko vette magához, aki saját gyermekeként nevelte.
Takezo apja különösen kemény, szigorú ember volt. Az apai szigor igen gyakran súrlódásokhoz vezetett. Boldogtalan gyermekkora végén apja ellenkezése ellenére elhagyta a szülői házat, levetette régi nevét és felvette a Miyamoto Musashi nevet. Már ekkor megmutatkozott harcművészi tehetsége. A kendo egy akkoriban használatos ágát művelte. (A szülői ház időközben leégett, a helyén ma emlékmű áll, Musashi rövid életrajzával.)
13 éves volt, amikor legyőzte első ellenfelét, Arima Kihei-t. Fegyvere egy bot volt. A következő küzdelmét 16 évesen Tadashima Akiyama ellen vívta. Ezekben az időkben harcos zarándokként járta az országot. Hat háborúban harcolt. Egyedül élt, állandó otthona nem volt. Részt vett Ashikaga oldalán, Ieyasu ellen vívott háborúban.

Túlélte a szörnyű csatákat, és Ieyasu, Ashikaga harcosai elleni vadászatát.
Nem sokkal később az akkori fővárosba, Kyotoba ment. Vérbosszúra készült a Yoshioka család ellen. A történet szerint három családtaggal küzdött és mindet legyőzte. A családfő, Yoshioka Seijiro volt az első. Seijiro valódi acélkardal küzdött, Musashi pedig fakarddal. Győzelme után úgy döntött, hogy Kyotoban marad. Seijiro bátyja Denshichiro, párbajra hívta ki. Musashi ismét győzött.
A párbaj után azonnal ismét kihívták. Ellenfele ezúttal Seijiro fia Hanshichiro volt. Hanshichiro nagyon fiatal volt még a küzdelemhez. Musashi könnyen legyőzte őt. Ez után elhagyta Kyotot.
Huszonhét éves korára ismerték mindenütt Japánban. Több mint hatvan küzdelmet vívott és mindből győztesen került ki. Híres volt két kardos technikája. Titka abban rejlett, hogy mind a két kezét jól tudta használni. (balkezes volt)
Musashi volt a leghíresebb vívó 1612-ben. Ellenfele volt egy másik híres vívó, Sasaki Kojiro. Ő fejlesztett ki egy vívó stílust a Tsubame – gaeshit.
Ebben a küzdelemben Musashi fegyvere egy faevező volt. A párbaj végén Kojiro maradt holtan a küzdőtéren.
1614 és 1615 között részt vett az Osaka elleni csatában. Az ezt követő évekről nagyon keveset tudunk.
1643-ban visszavonult egy Reigendo nevű barlangba. Itt írta híres művét a „Go Ring No Sho”-t, az Öt Gyűrű Könyvét. Ez egy útmutató a harcművészet tanulásához.
1645. május 19.-én Japán legnagyobb kardművésze 61 éves korában meghalt.
Eiji Yoshikawa huszadik századi író könyvet írt az életéről. A barlang, ahol lakott ma zarándok hely.

SL

www.kendo.hu

Iaido kata

 

Iaido bemutató

 

Forrás:
www.musashi.nl

Öt Gyűrű Könyve (.PDF angol)Módosítva: 2007-06-18